Een inleiding…

Door de nieuwe (westerse) Yogavormen raken velen het spoor bijster over wat Yoga nu is en lijkt de ware essentie en rijkdom van Yoga naar de achtergrond te raken. Het is natuurlijk wel heel mooi dat steeds meer mensen interesse hebben in Yoga. Ongetwijfeld zal je een positief effect merken van Yoga, welke vorm je ook beoefend. Yoga is echter zoveel meer dan alleen ontspanning en het perfect uitvoeren van een houding.

Hierbij mijn poging om een globale uiteenzetting te geven van Raja Yoga. Ik wil wel een kanttekening plaatsen dat woorden niet allesomvattend kunnen zijn. De uitwerking van Raja Yoga is veelal subtiel en vindt plaats op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.

Wat is Raja Yoga?

Raja Yoga, ook wel Koninklijke of Ashtanga Yoga genoemd is een duizenden jaren oude klassieke Yogatraining. Het is de basis van alle andere Yogavormen, zoals bv. Hatha Yoga, Jnana Yoga, Yin Yoga, Mantra Yoga en Bhakti Yoga. De huidige Ashtanga Yoga wordt veelal ervaren als een vorm van Power Yoga.

De filosofie van Raja Yoga is gebaseerd op de Yoga Sutras van Patanjali, de Bhagavad Gita, de Veda’s en andere oeroude Indiase geschriften.

Patanjali zag in dat Yoga allesomvattend was. Om deze reden heeft hij de essentie van de diverse Yogavormen tot één geheel samengevoegd in zijn boek ‘Yoga Sutras van Patanjali’. Hierin geeft hij handvatten hoe je in acht stappen (Ashtanga) tot je ware (goddelijke) Zelf kunt komen. Het boek omvat 185 Sutras, leerdichten, welke een gedetailleerde omschrijving geven van wat een serieuze Yogabeoefenenaar kan tegenkomen in zijn proces van zelfverwerkeling. Dit proces zal zich een leven lang blijven ontwikkelen en verdiepen. Hieronder geef ik een globale uiteenzetting van de acht stappen van Patanjali:

1. Yamas          =>Universele normen: Geweldloosheid (Ahimsa),Waarheidslievendheid (Satya),Eerlijkheid (Asteya),Beheersing van de zintuigen (Brahmacharya),Begeerteloosheid (Aparigraha)

2. Niyamas      => Individuele normen:Reinheid/zuiverheid (Saucha),Tevredenheid (Santosha),Soberheid/gelijkmoedigheid (Tapas),Zelfstudie (Svadyaya),Overgave aan God (Isvara Pranidhana)

3. Asanas         => Fysieke Houdingen (Hatha Yoga)

4. Pratyahara  => Terugtrekken en bewuster gebruiken van de zintuigen

5. Pranayama  => Energiebeheersing, adembewustwording

6. Dharana       => Concentratie op het lichaam en loslaten van storende gedachten (intern proces)

7. Dhyana         => Meditatie (intern proces)

8. Samadhi       => Bliss, gelukzaligheidsgevoel, je hebt een eigen visie op het leven ontwikkeld (intern proces)

Ervaringswetenschap

Raja Yoga is vooral een ervaringswetenschap, het gaat niet om boekenwijsheid of perfectie, maar om jouw eigen proces van bewustwording en verbinding met je ware Zelf. Hierbij zijn zelfonderzoek, compassie en het integreren van de opgedane kennis in je dagelijkse leven een voorwaarde om te groeien. Je hoeft niet lenig te zijn om aan de lessen deel te nemen, een ieder volgt zijn eigen proces. Hierdoor zijn de lessen geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Licht en Liefde, Asha Amrita

Wil jij meer balans en plezier ervaren in je dagelijkse leven?