Op 30 januari 2020 hebben we de 26e verjaardag van mijn dochter Nalini gevierd. Een goed moment om terug te kijken naar 26 jaar ouderschap..

Kort na haar 2e verjaardag ben ik gescheiden van haar vader. En vanaf toen is hij ook niet meer bij haar verjaardagen thuis geweest. Wel is mijn ex-schoonfamilie altijd betrokken gebleven en waren zij vaak wel op haar verjaardag of andere speciale momenten aanwezig. Vanaf de tweede jaar van mijn dochter heb ik haar alleen opgevoed.

Toen mijn vader overleed was mijn dochter nog maar 5 jaar. Zij hadden een bijzondere band met elkaar. Mijn vader kwam tijdens mijn HBO opleiding, die ik na mijn scheiding ben gaan volgen, 1 keer in de week oppassen. Het was voor ons beiden een groot gemis toen hij is heengegaan.

Vanaf haar 9e jaar is mijn ex met zijn nieuwe gezin vertrokken naar Suriname. Ook dit is een moeilijke periode geweest voor mijn dochter.  Het onderhouden van contact met haar vader bleek niet zo eenvoudig te zijn.

Ik zag dat mijn dochter haar vader erg miste, vooral toen hij naar Suriname was vertrokken. Natuurlijk heb ik, vooral op sommige momenten weleens getwijfeld of ik het allemaal wel goed heb aangepakt. Had ik dingen anders kunnen doen? Vast wel…ik ben ook niet perfect hé 😊. Maar ik weet dat ik toendertijd niet anders kon. 

Ik was zelf 26 jaar toen ik, samen met mijn dochter, ben vertrokken en een keus heb gemaakt om zonder haar vader verder te gaan. We communiceerden niet echt meer met elkaar en gingen ons eigen weg.  Dit is niet een sfeer waarin ik wilde dat mijn dochter zou opgroeien. Ik weet hoe het voelt als je ouders vaak ruzie hebben. Ondanks deze keus, wat waren we jong.., heb ik het altijd belangrijk gevonden dat mijn dochter een goede band zou behouden met haar vader.

Een scheiding heeft altijd impact op kinderen. In mijn werk als vertrouwenspersoon in de jeugdhulp, in mijn praktijk, maar zeker ook in mijn omgeving, zie ik wat de gevolgen zijn als ouders (of één van hen) het belang van de kinderen uit het oog verliezen. Of ze nog bij elkaar zijn of niet.

Sinds kort is haar vader weer (tijdelijk) in Nederland. En het was heel bijzonder dat hij Nalini’s 26e verjaardag met ons mee heeft gevierd. Samen met beide families, in harmonie en vrede. Zo kan het gelukkig ook zijn. Als je kinderen hebt dan blijf je altijd met elkaar verbonden.

Ongeveer een maand voor haar 26e verjaardag hebben haar vader en ik voor het eerst een goed gesprek gehad over de periode van onze scheiding. We hebben begrip voor elkaars visies en keuzes. Ik ben dankbaar dat we dit gesprek na 24 jaar toch nog hebben kunnen voeren. Ik mag het nu loslaten.

Alles is goed, blijf altijd in liefde en compassie met jezelf en de ander. Let it flow…let it go!

Kom dichter bij jezelf met m’n gratis Flow video-serie.