Satya, oftewel Waarheidslievendheid, is de tweede Yama van de Yoga Sutras van Patanjali. Ik zal deze Yama illustreren aan de hand van een persoonlijke ervaring waarvan ik denk dat velen dit soort situaties zullen herkennen. De vijf Yamas behoren tot de eerste stap van de Yoga Sutras van Patanjali en worden ook wel beschouwd als de universele normen.  Zie ook mijn blog ‘Koninklijke Yoga’.

Ik blijf me elke keer weer verbazen als iemand denkt te weten wat ik voel en denk. En dat ze dit vervolgens delen met anderen als zijnde een feit, zonder bij mij na te vragen of het wel klopt.

Door de jaren heen heb ik, mede dankzij de Yogafilosofie, geleerd om dit soort situaties naast me neer leggen. En om hoe dan ook mijn eigen weg te gaan en dicht bij mezelf te blijven. Waar ik vroeger de behoefte had om mezelf te verdedigen, probeer ik steeds meer boven dit soort situaties te staan en in liefde te blijven met alle betrokkenen en zeker ook met mezelf.

Toch gebeurt het wel eens dat iets mij wat meer raakt. Je bent vast benieuwd wanneer en in welke situaties😊. Nou vooral als…

1. Het onderwerp mij nauw aan het hart gaat en heel persoonlijk is.

2. Iemand mijn integriteit in twijfel trekt en er mogelijk een eigen belang bij heeft om deze onwaarheid te verspreiden.

3. De ontvangers mee gaan met de onjuiste informatie?

Ik besef zeker dat ook ik niet perfect ben en dat ik ook weleens onjuiste aannames maak of heb gemaakt.

Mijn tip is om in gesprek te gaan met degene(n) die het betreffen en om vragen te stellen om de situatie op te helderen. Heb je goede redenen om dit niet te doen, praat dan niet met anderen over datgene wat je hebt gehoord. Het is slechts één kant van een verhaal. Zuiver blijven in ons eigen handelen en intenties, hier mogen we ons met elkaar meer op gaan richten.

Ik realiseer me dat roddelen en oordelen van alle tijden is, het gebeurt overal…in kerken, tempels, families, relaties, verenigingen….etc. Ook in de samenleving als geheel is dit terug te zien. Nee, ik praat het zeker niet goed. Eenieder heeft zo zijn eigen proces en bewustwording. En jammer genoeg is niet ieder die religieus is ook spiritueel. Het zou mooi zijn als religie en spiritualiteit meer samen zouden gaan en als we meer compassie voor elkaar kunnen opbrengen.

Dus lieve mensen, mijn boodschap met deze blog is dat het allemaal bij onszelf begint. We hebben allemaal een eigen keus waar we wel of niet aandacht aan geven.

Mijn streven is om Waarheidslievendheid te integreren in mijn leven en in mijn hele Zijn. Ik hoop dat ik jou heb geïnspireerd hetzelfde te gaan doen.

‘Be The Change That You Want to See in The World’ -Mahatma Ghandi-.

Licht en Liefde, Asha Amrita

Wil je ontdekken hoe je meer flow in je leven brengt?